سفارش تبلیغ
صبا ویژن

لقاح وتشکیل دانه

لقاح و تشکیل دانه :

i)      در گیاهان گل دار لقاح ...................... است ( دو لقاح صورت می گیرد) یه این صورت که یکی از گامت های نر با ................................... ترکیب شده و تخم اصلی دیپلوئید ( 2n ) را به وجود می آرود و گامت نر دیگر .............................. ترکیب و تخم .................................... ( 3n ) را می سازد.

j)      تخم اصلی با تقسیمات خود ............................... را به وجود خواهد آورد و تخم ترپلوئید با تقسیمات خود بخش ذخیره ای دانه را به نام ................................. تشکیل خواهد داد.

k)       آلبومن سرشار از مواد غذایی است که رویان ازآن تغذیه خواهد کرد.

l)      برای تشکیل رویان تخم اصلی تقسیم................................... انجام میدهد که سلول بزرگتر بخشی را می سازد که رویان را ....................................... متصل نگه می دارد و سلول کوچکتر ........................................ را به وجود خواهد آورد.

m)     دانه از نمو تخم و بافت های تخمک بعد از لقاح به وجود می آید به این صورت که :

n)       پوسته ی تخمک تبدیل به پوسته ی دانه خواهد شد.

o)       آلبومن بخش ذخیره ای دانه را تشکیل خواهد داد.(درمواردی لپه )

 

38-    رویان گیاه در واقع ....................................است

39-    در بعضی نهاندانگان (دو لپه ای ها ) ، مواد غذایی آلبومن به طور کامل جذب رویان می شود و این دانه ها فاقد .................................هست

40-    لپه ها برگ های تغییر شکل یافته ای هستند که بخشی از رویان را تشکیل می دهند و کار آنها .................یا....................مواد غذائی به رویان است

41-    در بازدانگان بافت حاوی مواد غذایی ( آندوسپرم) بخشی از گامتوفیت ماده است و پیش از لقاح تشکیل شده است و n یا هاپلوئید است

42-    در نهاندانگان بخش ذخیره ای بعد از لقاح و توسط تخم ترپلوئید به وجود می آید و 3n است.

43-    تعداد لپه های رویان بازدانگان دو یا بیشتر است مثلا رویان کاج دارای 8 لپه است.

44-    رویان بعضی از نهاندانگان یک لپه دارد و تک لپه ای نام دارند و آنهایی که دو لپه دارند دو لپه ای نامیده می شوند. سید داود حسینی


تولید مثل رویشی

 

1-        بیشتر گیاهان می توانند به روش غیر جنسی تولید مثل کنند که افراد حاصل از نظر ژنتیکی کاملا همانند گیاه والد خواهند شد.

2-        در تولید مثل غیر جنسی ، بخش های رویشی گیاه مانند ............، ....................و....................... نقش دارند

3-        تولید مثل گیاه از طریق بخش های رویشی گیاه ، تولید مثل رویشی نام دارد.

4-     ....................،........................،.........................،.........................و........................... همه انواعی از ساقه های تغییر شکل یافته اند که گیاه با استفاده از آنها تولید مثل رویشی انجام می دهد

5-        ......... خاک به صورت افقی رویش می کند . مثلا در توت فرنگی.

  سید داود حسینی

تولید مثل نهاندانگان (گیاهان گل دار)

 

28-    گل ها منبع غذایی جانوران گرده افشان هستند.

29-    دانه ی گرده منبع غنی پروتئین برای زنبور ها است.

30-    زنبور ها گل را در ابتدا با استفاده از بو و سپس از طریق رنگ و شکل شناسایی می کنند.

31-    زنبور ها معمولا گرده افشانی گل هایی به رنگ های آبی یا زرد را انجام می دهند.

32-    حشره هایی که در شب تغذیه می کنند به سمت گل های .................................................................. می روند.

33-    انواع مگس ها ی گرده افشان ، گرده ی گل هایی را که بویی شبیه به گوشت گندیده دارند ، می افشانند.

34-    مرغ شهد خوار نمونه ی پرندگان گرده افشان است.

35-    خفاش ها ، گل های سفیدی را که در شب باز می شوند ، گرده افشانی می کنند.

36-    گرده افشانی بسیاری از گل ها مانند ............................ و ..................................... توسط باد انجام می گیرد.

37-   گل هایی که گرده افشانی انها توسط باد انجام می شود ، معمولا کوچک ، فاقد رنگ ها درخشان ، بوهای قوی و شیره هستند و معمولا کاسبرگ و گلبرگ ندارند و مقادیر فراوانی نیز دانه ی گرده تولید می کنند.

مراحل تولید مثل :

الف) بخش ماده :

a)       مادگی از یک یا چند.......................تشکیل شده است که هر یک شامل 1- کلاله 2- خامه 3- تخمدان   است.

b)     تخمدان بخش متورم انتهایی برچه است که درون آن تخمک تشکیل می شود و پایه ای به نام خامه دارد که به کلاله ختم می شود . کلاله متورم و چسبناک است.

c)     تخمک دارای ................................. ، ........................... و ............................ است ، یکی از سلول های خورش رشد کرده و تقسیم میوز انجام می دهد و 4 سلول هاپلوئید به وجود می آورد (معادل هاگ ) که یکی از آنها........... بار متوالی تقسیم میتوز انجام میدهد و یک بخش 8 سلولی به نام کیسه ی رویانی ( گامتوفیت ماده ) را به وجود می آورد.

d)     8 هسته درون کیسه ی رویانی به این صورت آرایش می یابند که سلول تخمزا به همراه دو سلول دیگر در نزدیکی................................. قرار میگیرد ، دو هسته در وسط که سلول دو هسته ای نامیده میشود ، و سه سلول در بخش انتهایی کیسه ی رویانی قرار می گیرند.

ب ) بخش نر

e)       پرچم دارای دو بخش میله و بساک است که بساک در بخش بالایی میله قرار می گیرد.

f)     کیسه های گرده درون بساک به وجود می آیند ، درون کیسه ی گرده سلول هایی تقسیم میوز انجام می دهند و هر کدام 4 سلول هاپلوئید(هاگ) به وجود می آورند که با رویش هر کدام ................................ رسیده به وجود می آید.( دو بار میتوز)

g)       دانه ی گرده ی رسیده دارای دیواره ی خارجی و داخلی است و دارای سلول های زایشی و رویشی.

h)     با قرار گرفتن دانه ی گرده ی رسیده بر روی کلاله ی مادگی ، سلول رویشی ایجاد لوله ی گرده کرده و سلول زایشی در داخل لوله ی گرده یک بار دیگر میتوز انجام داده و دو آنتروزوئید (گامت نر) به وجود می آرود. سید داود حسینی


تولید مثل گیاهان دانه دار- کاج

 

14-    تولید مثل این گیاهان ویژگی هایی به شرح زیر دارد:

a)       گامتوفیت این گیاهان........................................ است.

b)       هاگ ها در اسپوروفیت باقی می مانند و گامتوفیت ها را درون اسپوروفیت به وجود می آورند.

c)       گامتوفیت نر در این گیاهان به ................................ تمایز می یابد و گامتوفیت ماده در ................................ که بخشی از اسپوروفیت است به وجود می‌آید.

d)       بعد از لقاح ، تخمک و محتویات آن تبدیل به ................ می شود.

e)       این گیاهان برای لقاح نیاز به آب سطحی......................

f)     در این گیاهان .................................. (گامتوفیت نر) در طی .................................... جابجا می شود و با قرار گرفتن بر روی بخش تولید مثلی ماده ............................... را به وجود می آرود که گامت نر را به تخمزا می رساند.

الف) تولید مثل دربازدانگان تولید مثل کاج

15-    این گیاهان موفق ترین گیاهان برای زندگی در خشکی هستند.

16-    سهمی از این موفقیت مربوط به بخش های تخصص یافته ای است که به منظور نمو دانه به وجود آمده اند و مخروط نام دارند.

17-    مخروط ها اجتماعی از برگ های تغییر شکل یافته هستند که ............................... نامیده می شوند.

18-    بازدانگان دو نوع مخروط دارند 1- مخروط های نر و 2- مخروط های ماده

19-   در زیر پولک های مخروط های نر ، کیسه ی گرده تشکیل می شود که دانه های گرده را به وجود می آورند و تخمک ها در سطح بالایی پولک هی مخروط ماده ظاهر می شوند.

20-    در بیشتر بازدانگان مخروط های نر و ماده بر روی .............................. به وجود می آیند.

 

 

 

مراحل تولید مثل :

الف) در بخش ماده

a)     هر تخمک شامل پارانشیم خورش ، یک پوسته و منفذی به نام سفت است که در......................سال تشکیل تخمک یکی از سلول های پارانشیم خورش با تقسیم میوز 4 سلول به وجود می آورد که .......................... باقی مانده و با تقسیمات میتوزی پی در پی خود ، بافتی را به نام آندوسپرم ( همان گامتوفیت ماده ) را به وجود می آرود .

b)       در هر .................................. ، چند آرکگن به وجود می آید و هر آرکگن یک سلول تخمزا به وجود می آورد.

ب) در بخش نر

c)     در مخروط نر کیسه های گرده به وجود می آیند که درون این کیسه ها سلول هایی وجود دارند که با تقسیم میوز خود ، ...................................................... را به وجود می آروند.

d)     هر سلول دانه ی گرده ی نارس با .................................................. پی در پی چهار سلول ایجاد می کند که بعدا اطراف آنها را پوسته ی سختی فرا می گیرد که در این حالت دانه ی گرده رسیده است.

e)     دانه ی گرده ی رسیده دارای ................ بال است ( از فاصله گرفتن پوسته ی داخلی و خارجی دانه ی گرده) و توسط باد جابجا شده به مخروط ماده و تخمک می رسد.

 


تولید مثل در نهانزادان آوندی – تولید مثل سرخس

 

13-    این گیاهان دارای آوند هستند و در مکان های مرطوب و سایه دار گشترش دارند زیرا تولید مثل آنها .............................................. است.

مراحل تولید مثل :

a)       در زیر گامتوفیت سبز رنگ قلبی شکل که ............................. نام دارد ، اندام آرکگن و آنتریدی به وجود می آیند.

b)       آنتریدی تولید آنتروزوئید دو تاژکی و آرکگن تولید تخمزا می کند.

c)       آنتروزوئید آزاد شده و با شنا خود را به تخمزا رسانده و عمل لقاح صورت گرفته و سلول تخم به وجود می آید.

d)     از رشد و تقسیم سلول تخم بر روی............................، اسپوروفیت به وجود می آید که سبز رنگ است و بعد از تکمیل شبیه یک برگ بزرگ است و به آن ...........................گفته می شود.

e)       دسته های هاگدانی به نام .................................. در سطح پشتی برگ شاخه به وجود می آید که بعد از رسیدن تولید تعداد زیادی هاگ می کنند.

f)     هاگ ها بعد از رسیدن و آزاد شدن و قرار گرفتن در محیط مناسب ، رویش و تقسیم انجام داده و گامتوفیت ها (....................................) را به وجود می آورند.

نکته ها :

                 i.            در سرخس ها هم ................................ و هم ............................... سبز رنگ اند و توانایی فتوسنتز دارند.

               ii.            در سرخس ها ، اسپوروفیت ......................................... است و درشت تر از گامتوفیت است.

         iii.        در سرخس ها ، اسپوروفیت ................................... خود به گامتوفیت وابسته است ولی بعد از مدتی پروتال از بین رفته و اسپوروفیت مستقل خواهد شد.


نحوه ی تولید مثل خزه ها

مراحل تولید مثل :

a)     ............................. در خزه گامتوفیت است و دو نوع گامتوفیت نر و ماده به صورت جدا وجود دارند ، گامتوفیت نر تولید آنتریدی و گامتوفیت ماده تولید آرکگن می کند.( آنتریدی و آرکگن ساختارهایی چند سلولی هستند که گامت تولید می کنند)

b)       آنتریدی سرانجام ............................................. (گامت نر) را می سازد و آرکگن سرانجام.......................(گامت ماده ) را به وجود می آورد.

c)     بعد از رسیدن آنتریدی دهانه آن باز شده و آنتروزوئید های دوتاژکی آزاد شده و با شنا خود را به آرکگن و تخمزا می رسانند و عمل لقاح انجام شده و بر روی گامتوفیت ماده سلول تخم به وجود می آید.(با تشکیل سلول تخم مرحله ی اسپوروفیتی آغاز می شود)

d)       بر روی گامتوفیت ماده سلول تخم با تقسیمات میتوزی پی در پی خود اسپوروفیت را به وجود می آورد.

e)       اسپوروفیت خود شامل دو بخش تار و هاگدان است که درون هاگدان با تقسیمات میوزی هاگها یا همان اسپورها به وجود می آیند.

f)        بعد ازرسیدن هاگها ، هاگدان باز شده و هاگ ها توسط آب و باد پراکنده می شوند.

g)       با قرار گرفتن هر هاگ در محیط مناسب ، شروع به رویش و تقسیم کرده و گامتوفیت ها را به وجود می آورند.

نکته ها :

                 i.            در خزه ، گامتوفیت ...................... است ، سبز رنگ است و فتوسنتز می کند و درشت تر از اسپوروفیت است.

               ii.            در خزه ، ................................. کاملا وابسته به گامتوفیت است ، زرد رنگ است ، فتوسنتز نمی کند و بر روی گامتوفیت ماده قرار دارد.

              iii.            در خزه (و کلا در گیاهان) برای تولید گامت ، تقسیم ........................ و برای تولید هاگ یا اسپور تقسیم .......................... صورت می گیرد.

             iv.            در خزه ، گامت نر با داشتن دو تاژک برای شنا و جابجایی نیاز به آب و رطوبت دارد.


سئوالات فصل نهم زیست 2 وآزمایشگاه

به نام خدا

نام ونام خانوادگی                                 کلاس سوم تجربی           فصل 9 زمان 30قیقه

1-        بسیاری از گیاهان به هر دو روش ........................ و ..................................... تولید مثل می کنند.

2-        گیاهان از تغییر و تکامل .......................................................... به وجود آمده اند.

3-        گیاهان می توانند آب را ............................ و ............................. کنند ، این ویژگی امکان زندگی در خشکی را برای آنها فراهم کرده است.

4-        بزرگترین جاندار کره ی زمین درختی به نام سکویا با بیش از 100 متر ارتفاع و 7 متر قطر است.

5-        گیاهان از نظر آوند دو دسته اند 1- آوند داران و 2- بدون آوند ها که گیاهان بدون آوند فقط خزه گیان هستند.

6-        گیاهان از نظر دانه نیز دو دسته اند 1- دانه دار و 2- بدون دانه که خزه گیان و نهانزادان آوندی بدون دانه اند و بقیه دانه دار.

7-        تولید ............... یکی از سازگاری های مهم گیاهان برای زندگی در خشکی است.

8-     گیاهان دانه دار خود دو دسته اند 1- ........................ که همان مخروط داران هستند و 2-........................ که خود شامل تک لپه ای ها و دو‌لپه‌ای‌ها هستند.

9-        در میان گیاهان فقط ........................ گل دار محسوب می شوند.

10-   خزه گیان جزء گیاهان بدون آوند هستند ، کوچکند، پیکر ساده ای دارند، ریشه و ساقه و برگ ندارند و مواد غذایی و آب را از راه انتشار و اسمز منتقل می کنند و چون ریشه ندارند باید در ................................................ رشد کنند.

11-    خزه گیان به دو دلیل باید در محیط مرطوب باشند 1- .................................. 2- ......................................................

تولید مثل جنسی در گیاهان بدون دانه (خزگیان)- تولید مثل خزه

12-    خزه مثل همه ی گیاهان دارای چرخه ی ............................... است که شامل مراحل اسپوروفیتی و گامتوفیتی است.

 

سید داود حسینی

 

 

 

 


نانوتکنولوژی چیست ؟

در حالی که تعاریف زیادی برای فناوری نانو وجود دارد ، ‌‌NNI تعریفی را برای فناوری نانو ارائه می دهد که در برگیرنده هر سه تعریف ذیل باشد.
1- توسعه فناوری و تحقیقات در سطوح اتمی ، مولکولی و یا ماکرومولکولی در مقیاس اندازه ای 1 تا 100 نانومتر.
2 – خلق و استفاده از ساختارها و ابزار و سیستمهایی که به خاطر اندازه کوچک یا حد میانه آنها، خواص و عملکرد نوینی دارند .
3 – توانایی کنترل یا دستکاری در سطوح اتمی .

سید داود حسینی